Mikä on paras öljy leivontaan?

  • 27 Nov, 2021

Öljyä voi käyttää leivontaan margariinin sijasta.

Kasviöljyn käyttäminen leivonnassa on terveellinen ja toisaalta myös kevyt vaihtoehto. Sitä voi käyttää taikinoihin, mutta myös voiteluun sekä viimeistelyyn. Paras öljy leivontaan riippuu siitä, mitä olet leipomassa. Jos kysymyksessä ovat makeat leipomiset, sopii paremmin ihan perinteiset rypsiöljyt, auringonkukkaöljyt ja jopa oliiviöljyt. Jos taas olet ajatellut leipoa sämpylöitä tai leipää, voit käyttää öljyjä, joissa on mausteita. Hyviä vaihtoehtoja siinä tilanteessa ovatkin yrttiöljyt. Tavallisen öljyn sekaan on myös helppo lisätä omia mieliyrttejään. Tietyissä resepteissä juoksevan margariinin voi hyvin korvata öljyllä, joskin määrä on 80% vähemmän.

Paras öljy leivontaan löytyy kokeilemalla

Öljykin on makuasia, josta ei voi kiistellä. Kiistämätön seikka sen sijaan on, että terveelliset ruokaöljyt sopivat erityisen hyvin leivontaan. Oliiviöljy herättää kaikkein eniten keskustelua siitä, sopiiko se lainkaan leivontaan.

Oliiviöljyjä on useammanlaisia ja niiden maun vahvuus vaihtelee paljon. Miedoimmat niistä sopivat hyvin leivontaan tai muuhun ruuanlaittoon, kun taas todella aromikkaat ovat parhaita salaatinkastikkeena. Toisaalta vahvempi oliiviöljy tuo myös leivonnaiseen mukavaa makuvivahdetta, joten ei sekään ole huono vaihtoehto.

Öljy mehevöittää taikinan

Voin tai margariinin vaihtaminen öljyyn muuttaa leivonnaisen rasvat pehmeämmiksi. Pehmeillä rasvoilla on hyvä vaikutus veren kokonaiskolesterolipitoisuuteen. Rasvan voi vaihtaa öljyyn niissä ohjeissa, missä rasvaa ei käsketä vaahdottaa. Eli vaihtaminen onnistuu hyvin resepteissä, jossa tarvitaan sulatettua rasvaa.

Öljy myös usein rehevöittää taikinan ja tuo leipomiseen tiettyä vaihtelua. Yleensä se ei maistu leivonnaisesta läpi ja siksi oliiviöljy sopii myös leivonnaisiin. Samalla kun tilaat edullista ruokaa netistä voit myös tarkistaa, onko sinulle sopivia öljyjä tarjolla. Niiden avulla voit taikoa mehevän rapsakkaa tarjontaa myös vieraille leipomusten merkeissä.