Näin syntyy helppo vegaanin aamupala

  • 28 Jan, 2022

Leipä on hyvä vegaanin aamupala.

Aamupalan sanotaan olevan päivän tärkein ateria, johon kannattaa panostaa. Hyvä vegaanin aamupala on monipuolinen sisältäen vitamiineja, kuituja ja hyviä rasvoja. Kaupasta saa nykyään paljon erilaisia vegaanisia tuotteita, joita voi hyödyntää aamiaisen kokoamisessa. Terveellinen ja täyttävä aamupala voi koostua esimerkiksi leivästä, hedelmistä ja vegaanisesta jogurttituotteesta. Pääasia on, että aamupala on maistuva ja se antaa runsaasti energiaa tulevaan päivään.

Monipuolinen vegaanin aamupala syntyy yksinkertaisista aineksista

Hyvä ja helppo vegaaninen aamiainen kannattaa rakentaa yksinkertaisista aineksista kuitenkin siten, että ateria on riittävän monipuolinen. Muun muassa täysjyväkaurapuuro on erinomainen energianlähde ja sopii loistavasti aamupalaksi. Puuron voi tehdä mantelimaitoon ja maustaa suolalla sekä kanelilla. Päälle voi kumota jäisiä marjoja, kuten mustikoita tai karpaloita. Puuron kanssa maistuu kupillinen hyvää teetä.

Erittäin maukas ja suosittu aamupala vegaaneille on myös chia-siemenvanukas, joka valmistellaan jo edellisenä iltana jääkaappiin. Yhteen annokseen herkullista ja terveellistä vanukasta tarvitsee vain kaksi ruokalusikallista chia-siemeniä ja reilun desilitran mantelimaitoa. Siemenet ja mantelimaito sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin yöksi. Aamulla ihanan vanukkaan voi herkutella vaikkapa vadelmien tai pilkottujen hedelmien kera.

Vegaaninen aamiainen on ravitsevaa

Vegaanin aamupala on ravitsevaa, kun tekee oikeanlaisia valintoja. Kannattaa huolehtia siitä, että aamupalasta saa hiilihydraatteja, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Yksi hyvä tapa huolehtia ravinteikkaasta aamupalasta on tehdä smoothie-kulho. Smoothie-kulhon voi valmistaa tehosekoittimessa haluamistaan hedelmistä. Joukkoon kannattaa valita ainakin banaania hiilihydraatin lähteeksi, avokadoa tuomaan hyviä rasvoja sekä omenaa kuitujen saannin varmistamiseksi. Valmis smoothie kaadetaan kulhoon ja koristellaan siemenillä ja pähkinöillä.

Erilaisten smoothieiden ohella hyvä vegaanin aamupala voi koostua myslistä ja vegaanisesta jogurttivalmisteesta. Myslin sekaan voi lisätä chia-siemeniä ja annoksen viimeistellä mustikoilla ja vadelmilla. Juomaksi sopii tuorepuristettu appelsiinimehu tai suomalainen omenamehu. Mikäli päivästä on tulossa fyysisesti raskas, voi ateriaa täydentää vielä banaanilla.

Leipä sopii aamuun

Aamulla monelle maistuu leipä tai sämpylä. Vegaanille sopivia leipiä on tänä päivänä paljon ja myös erilaisia reseptejä löytyy, mikäli tykkää leipoa itse. Leipä maistuu hyvältä kahvikupposen ohessa. Rinnalle kannattaa myös valita hedelmiä tai vaikkapa marjakulhollisen, jotta vitamiinien saanti on turvattu. Aamupalaa nautiskellessa voi samalla surffailla vaikka netissä ja lukea päivän uutisia tai katsoa, millaisia pelejä pikakasinot tarjoavat.

Kannattaa hyödyntää myös helppo vegaaniset sämpylät -resepti ja tehdä herkullisia sämpylöitä, jotka voi nautiskella vaikkapa sitruunaisen avokadotahnan tai mantelilevitteen kanssa. Sämpylän väliin voi sujauttaa myös vegaanista juustoa, kurkkua, salaattia ja tietenkin tomaattia. Vegaaniset leikkeleet on myös hyvä vaihtoehto sämpylän väliin.

Vegaanin aamupala on moninainen

Lämpiminä kesäaamuina kaipaa jo aamulla kylmää aamupalaa lämpimän ruuan sijaan. Hyvä, mutta nautinnollinen ja etenkin vaihtoehtoinen herkku aamuun on leivät & keksit, joita on mukava nautiskella jääteen kanssa vaikkapa terassilla tai parvekkeella istuskellen. Kylmän herkun jälkeen on ruokahalukin jo ehtinyt kasvaa ja voi siirtyä varsinaisen aamiaisen valmistamiseen.

Tuorepuuro sopii kiireisiin aamuihin. Sen voi nauttia aamulla kotona tai napata mukaan matkalla syötäväksi. Tuorepuuro valmistuu kaurahiutaleista ja mantelimaidosta jääkaapissa yön yli tekeytymällä. Herkullinen tuorepuuro maistuu hillon, marjakeiton tai hedelmien kera.

Vegaanin aamupala voi siis olla hyvin monenlainen. Omat mieltymykset tietenkin ohjaavat omia valintoja myös aamupalan suhteen. Kannattaa kuitenkin muistaa monipuolisuus aamiaisessa sekä kokeilla rohkeasti uusia juttuja. Kiireistä aamua varten aamupalan voi tehdä jo hyvissä ajoin edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi. Hitaisiin aamuihin sopii puolestaan hitaasti haudutettu herkullinen puuro tai vastavalmistetut sämpylät.