Mihin sopii punainen kvinoa?

  • 10 Aug, 2022

Punainen kvinoa on terveellistä.

Kvinoa sisältää paljon kuituja, hiilihydraatteja ja proteiinia ja se soveltuu siksi erittäin hyvin kasvis- sekä vegaaniruokavalioihin. Punainen kvinoa erottuu vaaleasta ja tummasta kvinoasta maullaan, sen maku on hennon pähkinäinen ja se on koostumukseltaan hieman rouheampi. Sitä pystyy käyttämään ruokien joukossa riisin tavoin, makunsa vuoksi se sopii hyvin myös lisukkeeksi. Sitä pystyy myös käyttämään myös esimerkiksi puurona tai ruokaisan salaatin tai keittojen seassa ja se soveltuu jopa leipomiseen.

Punainen kvinoa on maultaan pähkinäinen

Ulkomaalaiset ja kotimaiset kvinoat eroavat hieman toisistaan koostumukseltaan, muuta eroa niillä ei ole. Ulkomainen versio pysyy keitettäessä paremmin irtonaisena kun taas kotimainen puuroutuu helpommin, siksi eri kvinoat kannattaakin valita käyttötarkoituksen mukaan. Koostumus on kuitenkin aina makuasia. Punaisen kvinoan herkullinen mieto pähkinäinen maku säilyy ennallaan ja se on pääasia.

Kvinoa on ruokakasvi, joka on peräisin Etelä-Amerikasta. Nykyisin sitä löytyy niin koti- kuin ulkomaalaisena. Se on yksi maailman suosituimpia viljelykasveja ja sen juuret ulottuvatkin yli 7000 vuoden päähän. Se on gluteenitonta, mikä tarjoaa sen käyttämiselle entistä paremmat mahdollisuudet. Lisäksi siinä on kuitua kolme kertaa enemmän kuin riisissä. Kvinoan siemenet ovat helposti sulavaa ja vatsaystävällistä ruokaa.

Kvinoan valmistaminen

Kvinoa kannattaa aina ensin huuhdella lämpimällä vedellä, sillä muuten se saattaa maistua karvaalta. Lisäksi huuhtelu estää sitä mahdolliselta puuroutumiselta keitettäessä. Keittämiseen hyvä suhde on 1dl kvinoaa ja 2dl vettä. Mustan ja punaisen kvinoan keittoaika on vaaleaa hieman pidempi, noin 15-20 minuuttia. Sen voi myös paistaa pannulla rapeaksi ja lisätä sellaisenaan esimerkiksi salaattiin.